بازاریابی زنجیره عرضه و لجستیک
به دلیل جهانی شدن، پیدا کردن یک بازار مناسب بسیار مشکل است. در یک بازار جهانی، زمانی که شما مشتریان هدف را پیدا کنید فروش محصول بسیار آسان خواهد بود. به همین دلیل است، هر شرکت می بایست بهترین راه را برای انبارداری، رسیدگی، جابجایی محصول و انتقال آن به دست مشتری بهترین عملکرد را داشته باشد. اینجاست که اهمیت بازاریابی زنجیره عرضه و لجستیک نمایان می شود.
اگر یک شرکت بتواند یک مدیریت تدارکات فعال داشته باشد، این امکان به وجود خواهد آمد که در هر دو طرف رضایت مشتری و هزینه های شرکت یک تعادل برقرار شود. در ادامه به عواملی که بر تصمیم گیری تاثیر می گذارند اشاره خواهد شد:
-
طبیعت و اهمیت مدیریت لجستیک در رنجیره عرضه
به طور معمول برخی از مدیران فکر می کنند بازاریابی زنجیره عرضه به این معنا است که تنها شما یک انبار نیاز دارید به همراه چند کامیون که بتوانید فعالیت های خود را مدیریت کنید. اما در زمان کنونی، لجستیک بسیار معنادار از قبل است. بازاریابی لجستیک به عنوان توزیع کننده فیزیکی هم یاد می شود که نیازمند؛
- برنامه ریزی،
- پیاده سازی،
- کنترل فیزیکی کالا،
- تجزیه و تحلیل اطلاعات مرتبط از ناحیه های مختلف مصرف است،
- ملاقات نیازمندی های مشتری برای یک منفعت است.
خلاصه بگوییم، شما می بایست یک محصول مناسب را به مشتری هدف منتقل کنیم. در گذشته، توزیع فیزیکی تنها محدود به این می شد که محصول با کمترین قیمت به دست مصرف کننده برسد. اما امروزه، بازاریابی لجستیک بر مبنای مشتری است. بازاریابی لجستیک شامل هم تدارکات ورودی و هم تدرکات خروجی می شود. فرآیند کلی در این زمینه مدیریت زنجیره عرضه نام دارد.
مدیریت زنجیره عرضه فرآیندی است که به معنای مدیریت فرآیند بالادستی و پایین دستی ارزشی است که به جریان مواد اضافه می شود. این امر همچنین مربوط به اطلاعاتی می شود که بین
- تامین کنندگان،
- شرکت،
- فروشندگان و
- مشتریان نهایی رد و بدل می شود.
دلایل بسیاری وجود دارد برای اینکه شما بر روی لجستیک بازاریابی تاکید کنید.
برای مثال؛
- یک مزیت رقابتی به دست می آورید.
- صرفه جویی مناسب در هزینه های مشتریان و شرکت.
- محصولات متنوع که بتواند برای مشتریان ایجاد نیاز کند.
- لجستیک بر محیط و پایداری آن تاثیرگذار است.
بگذارید چند نمونه از پایداری محیط سخن بگوییم:
یکی از برندهای معروف به نام جانسون امروزه در سیستم بسته بندی خود تغییراتی ایجاد کرده است. دلیلی که این تغییر ایجاد شده است سیستم قدیمی بسته بندی بود که باعث می شد کامیون های حمل بار نتوانند با حداکثر ظرفیت خود بار ببرند. برای حل کردن این مشکل، آنها استراتژی را دنبال کردند که بسته بندی جدید بتواند بار بیشتری را حمل کند.
این تغییرات باعث شد؛
- بار بیشتری توسط کامیون ها جابه جا شود.
- هزینه های حمل و نقل کاهش یابد.
- زمان حمل بار کاهش پیدا کند.
- سوخت کمتری مصرف می شود.
- آلودگی های محیطی زیستی نیز با کاهش میزان دفعات باربری کم شود.
بنابراین علاوه بر کاهش زمان و صرفه جویی در هزینه ها این شرکت توانست آلودگی های زیست محیطی را به حداقل ممکن برساند.
اهداف سیستم های زنجیره عرضه و لجستیک (تدارکات)
برخی از شرکت ها اهداف خودشان را برای خدمت رسانی بیشتر به مشتری با کمترین هزینه تعیین کرده اند. اما اگر واقع بین باشیم؛ هیچکدام از بازاریابی های لجستیکی نمی توانند با حداقل هزینه رضایت بیشتری را برای مشتری فراهم کنند. رضایت مشتری در صورتی فراهم می شود که؛
- دلیوری سریع انجام شود.
- مجموعه ها منعطف باشند.
- سیاست پس گرفتن وجود داشته باشد.
- انبار بزرگ باشد.
- خدمات اعتباری موجود باشد.
- خدمات پس از فروش به خوبی ارائه شود.
- خدمات گارانتی وجود داشته باشد.
- بسته بندی و بسیاری دیگر به بهترین نحو انجام شود.
به همین دلیل، اگر شرکت شما بخواهد هزینه های توزیع را کاهش دهد، باعث خواهد شد؛ سرعت دلیوری کاهش یابد، انبار کوچکتر، حمل و نقل طولانی تر شود. همه این موارد باعث می شود رضایت مشتری کاهش می یابد.
هدف بازاریابی لجستیک فراهم آوردن بالاترین سطح رضایت مشتری است با حداقل هزینه ها. بنابراین شرکت نیازمند انجام پژوهش های مختلف در این زمینه هست و می بایست شناخت وسیع و گسترده ای در این داشته باشد.
- مهمترین هدف برای کسب منفعت است نه صرفا فروش!
بسیاری از شرکت ها هستند که ارزشمندترین خدمات را در زمینه حمل و نقل ارائه می کنند و بالاترین هزینه ها را نیز دریافت می کنند. برخی دیگر بالعکس خدماتی با پایین ترین کیفیت ارائه می دهند و کمترین هزینه.
مهمترین کارکردهای سیستم تدارکات زنجیره عرضه و لجستیک
شرکت ها همواره در صدد کاهش هزینه های خود هستند. آنها همچنین به دنبال این هستند با کمترین هزینه اهداف خود را محقق کنند. بنابراین برخی از این کارکردها به شرح ذیل است؛
1. انبارداری:
تولید و مصرف به صورت همزمان با هم نیستند. بنابراین شرکت ها نیازمند این هستند مدتی برای فروش محصولات خود صبر کنند. به همین دلیل آنها نیازمند انباری هستند تا محصول خود را ایمن نگهدارند.
2. مدیریت انبار:
مدیریت انبار همواره در دو جهت رضایت مشتری و تصویر شرکت تاثیرگذار است. مدیران نیازمند مدیریت انبار خود به صورتی کاملا کارا هستند. زیرا حجم زیاد یا کم انبار باعث می شود تصویر برند خدشه دار شود. برای خلاصی از این مشکل، شرکت نیازمند حمل و نقل سریع است تا بتواند نیازهای مشتریان را پوشش دهد.
3. حمل و نقل:
حمل و نقل یکی از تاثیرگذار ترین بخش های لجستیک است. این عملکرد بر روی قیمت محصولات، دلیوری عملکرد، شرایط محصولات در زمان ورود تاثیر گذار است.
همه این موارد بر روی رضایت مشتری تاثیرگذار است.
شرکت بر روی 5 بخش کلی در زمینه حمل و نقل می بایست تمرکز داشته باشد؛
- کامیون ها،
- راه آهن،
- حمل و نقل آبی،
- حمل و نقل هوایی،
- حمل و نقل اینترنتی،
4. اطلاعات مدیریتی لجستیک:
شرکت ها نیازمند مدیریت اطلاعات برای مدیریت زنجیره عرضه هستند. از منظر لجستیک، همه این اطلاعات درباره مشتری از جمله؛
- صورت حساب،
- حمل و نقل،
- سطح انبار داری،
معاملات و حتی اطلاعات مشتری با کانال های عملکرد به طور نزدیک در ارتباط است. شرکت ها نیاز دارند اطلاعات دقیق برای ثبت و ضبط، پردازش و اشتراک گذاری کانال اطلاعاتی داشته باشند.
امروزه شرکت ها به شدت در زمینه مفهوم مدیریت یکپارچه لجستیک کنجکاو هستند.
- این یکپارچگی نیازمند هر دو طرف شرکت و اعضای کانال بازاریابی است.
- آنها در پی این هستند عملکرد خود را به حداکثر برسانند در حین اینکه هزینه ها را به حداقل برسانند.
- در بیرون از شرکت، کانال اعضای تاثیرگذار می بایست عملکرد خود را به حداکثر برسانند و با همه شبکه ها تعامل داشته باشند.
نویسنده: دکتر پدرام بهیار
بدون دیدگاه