پارادایم های جدید بازاریابی
زمانی که صحبت از پارادایم های جدید بازاریابی می شود. بهتر است ابتدا در زمینه خود پارادایم سخن برانیم. اگر بخواهیم شناخت دقیقی از پارادایم داشته باشیم، ابتدا از واژه یابی و تعریف پارادایم شروع کنیم.
واژه یابی پارادایم
پارادایم از واژه یونانی پارادیگما و به انگلیسی (Paradigm) ابتدا به معنای الگو و مدل مورد استفاده قرار گرفت. این واژه به زبان انگلیسی در لغت نامه مریام وبستر به معنای؛ “یک چارچوب فلسفی و نظری از یک رشته یا مکتب علمی در کنار نظریه ها، قوانین، کلیات و تجربیات به دست آمده که قاعده مند شده اند” تعریف شده است.
دیدگاه توماس کوهن در زمینه پاردایم
بر اساس دیدگاه توماس کوهن؛ پارادایم ها را اعضای یک گروه یا جامعه می سازند و تک تک اعضا در آن سهیم هستند. همچنین وی پارادایم را یک مفهموم فراگیر و گسترده دانسته که همه کارگزاران یک رشته علمی را در بر می گیرد و چارچوبی را فراهم می سازد که دانشمندان برای حل مسائل علمی در آن محدوده استدلال می کنند.
تعریف پارادایم
زمانی که صحبت از پارادایم می شود منظور الگو و سرمشق هایی است که بر چارچوب های فکری فرهنگی تسلط دارد. و مجموعه ای از نظریه ها و الگوها را برای جامعه یا گروه شکل داده است. یک امر طبیعی است که هر جامعه واقعیت های اطرافشان را بر اساس سرمشق ها، الگو ها و چارچوب هایی که به آن عادت کرده است تجزیه و تحلیل و توصیف کند.
حال بگذارید وارد مبحث پارادایم های جدید بازاریابی شویم؛
شیوه های نوین برقراری ارتباط با مشتریان
بازاریابی در یک جمله؛ مدیریت روابط سودمند با مشتری تعریف می شود. بنابراین برای داشتن یک بازاریابی موفق شرکت ها نیازمند این هستند ارزش محصول یا خدمت خود را از طریق تاکتیک هایی نظیر؛ تبلیغات، پروموشن، رسانه های اجتماعی، و بسیاری ابزارهای دیگر به مشتریان معرفی نمایند. تا بتوانند با مشتریان ارتباط برقرار کنند و از این ارتباط سود مورد نظر خود را داشته باشند. شیوه های ارتباطی با مشتری دچار تغییر و تحولات جدی شده است.
امروزه با توجه به امکانات و ابزارهای متنوع و زیادی که وجود دارد باعث شده مصرف کنندگان؛
- با بمبارانی از اطلاعات رو به رو باشند.
- انتخاب های بسیار زیادی در مقابل دیدگان آنها وجود داشته باشد.
- یادبگیرند چگونه اطلاعات زیادی را فیلتر کنند.
- می توانند از راه های متنوع جزئیات کاملی از نظرات سایرین در مورد محصول یا خدمت خاص را داشته باشند.
- به برندها بیش از پیش توجه کنند، چرا که به پروسه فیلترینگ ذهنی آنها کمک می کند.
همچنین برای کسب و کارها با توجه به امکانات و ابزارهای امروزه؛
- اطلاعات بسیار زیادی از مصرف کنندگان وجود دارد.
- از بازخوردها و نظرات مشتریان بسیار ساده تر و آسان تر از گذشته مطلع می شوند.
- این امکان را دارند از کانال های ارتباطی بسیار متنوع با مصرف کنندگان و مشتریان ارتباط برقرار کنند.
- امکان ارتباط مستقیم با مشتریان را بیش از هر زمان دیگری دارند.
- بسیاری از واسطه ها را می توانند برای رسیدن به مشتری دور بزنند.
- با رقابت بسیار زیاد و تنگاتنگی رو به رو هستند.
نیم نگاهی به موارد فوق نشان می دهد؛ نحوه برقراری ارتباط در بازاریابی با مشتریان با تغییرات بسیار زیادی رو به رو شده است. با نگاهی کوتاه به ابزارهای موجود می توان از قدرت روز افزون رسانه های اجتماعی، هوش مصنوعی، ابزارهای کمکی جستجو و بسیار عوامل مرتبط با فناوری نام برد که راه و روش برقراری ارتباط را با مشتری دچار تحول و دگرگونی کرده اند.
بنابراین اگر بخواهیم با توجه به پارادایم های جدید بازاریابی ارتباط مناسبی با مشتری خود داشته باشیم؛
- نیازمند تغییر رویکر در زمینه برقراری ارتباط با مشتری هستیم.
- ارتباطات بازاریابی نیازمند سفارشی سازی و سهولت هر چه بیشتر است.
- نیازمند کنار گذاشتن رویکرد بازاریابی تداخلی (Interrupt Marketing) هستیم.
- توجه هر چه بیشتر به سمت روش های بازاریابی اجازه ای (Permission Marketing)
عملکرد فعالیت کسب و کار ها با توجه به پیشرفت فناوری های ارتباطی بیش از هر زمان دیگری زیر ذره بین قرار دارد. در نظر مشتریان امروزه نقاط قوت یک کسب و کار چندان جلوه گری نمی کند. اما فقط کافی است کسب و کار شما جایی اشتباهی مرتکب شده باشد. یا بخش ارتباط با مشتری شما قصوری انجام داده باشد. که دیگر هیچ!
شیوه های نوین پروسه تصمیم گیری
همانطور که در بخش شیوه های نوین برقراری ارتباط با مشتری بیان شد. امروزه مشتریان بیش از هر زمان دیگر در مورد محصولات و خدمات مختلف اطلاعات دارند. آنها برای اینکه بخواهند یک خدمت یا محصول را خریداری کنند می توانند با یک جستجوی ساده در محیط آنلاین همه اطلاعات مورد نیاز برای مقایسه بین آنها را داشته باشند. البته در بسیاری از موارد به دلیل وجود بیش از حد اطلاعات مشتری دچار سردرگمی (Customer Confusion) می شود. اینجا نقش بازاریابان نمود می یابد. اینکه بازاریابان با به کار گیری چه استراتژی هایی بتوانند بخصوص در محیط آنلاین؛
- با تاثیرگذاری بیشتر، مفید تر عمل کنند.
- اعتماد مشتری را جلب کنند.
این باعث می شود مشتریان در مقابل اطلاعات فراهم شده توسط رقبا به اطلاعات مورد نظر شما اعتماد کنند.
در چنین موقعیتی نقش بازاریابان دیگر نشان دادن ویژگی های منحصر به فرد و خاص محصول یا خدمت مورد نظر نیست. چرا که همه رقبا از این استراتژی استفاده می کنند.
کار بازاریابان در چنین شرایطی کمک به فرآیند تصمیم گیری و تسهیل این فرآیند برای مشتری است. شما باید آنقدر اعتبار داشته باشید که مشتری به عنوان مشاور به شما اعتماد کرده و بتواند با شنیدن اطلاعات شما تصمیم گیری کند. چگونه می توانید این امر را تسهیل کنید.
شما نیازمند اعتبار در محیط آنلاین هستید؛
- یک حضور خاص و منحصر به فرد برای کسب و کارتان در محیط آنلاین داشته باشید. (وب سایت، اپلیکیشن،…)
- در رسانه های اجتماعی برای ارتباط هر چه بیشتر با مشتری حضور داشته باشید.
- محتوایی مناسب و درخور در محیط آنلاین فراهم کنید.
- از تبلیغات به خوبی استفاده کنید (آنلاین و آفلاین).
- استفاده از گروه های مرجع جهت تاثیرگذاری بر مخاطب هدف.
- استفاده از اینفلوئنسرها را در محیط آنلاین فراموش نکنید.
بنابراین تا جایی که امکان دارد از ابزارهای محیط آنلاین استفاده کنید. سعی کنید واقعا برای مشتری یک مشاور خوب باشید تا صرفا فروشنده کالا یا محصول خود به وی.
جمع بندی
زمانی که صحبت از پارادایم های جدید بازاریابی می شود یکی از مهمترین گام ها برای درک بهتر آن فراموش کردن روش های سنتی سابق است. رفتار مصرف کننده امروزه با تغییر فناوری بسیار متفاوت از قبل است. بنابراین همه کسب و کارها بخصوص در زمینه بازاریابی نیازمند یک بازنگری کلی در شیوه بازاریابی کسب و کار خود هستند.
مهمترین مسئله؛ حضور کسب و کار در بخش آنلاین و استفاده از همه امکانات کسب و کار در این زمینه است. آینده متعلق به کسب و کارهای آنلاین است. به قول بیل گیتس؛ اگر کسب و کار شما آنلاین نیست. شما صاحب یک کسب و کار از رده خارج هستید.
- بنابراین رویکر خود را تغییر دهید.
- تغییرات را با آغوش باز بپذیرید.
- دانش خود را به روز کنید.
- با فناوری همسو و هم جهت باشید.
- از دوره های آموزشی و باز آموزی برای کارکنان خود استفاده کنید.
نویسنده: دکتر پدرام بهیار