انواع بازاریابی

انواع بازاریابی

انواع بازاریابی

انواع بازاریابی را می توان در هشت گروه دسته بندی نمود شامل؛ (بازاریابی تعدیلی، بازاریابی انگیزشی، بازاریابی توسعه ای، بازاریابی مجدد، بازاریابی همزمان، بازاریابی محافظتی، بازاریابی تضعیفی، بازاریابی مقابله ای).

بازاریابی بیش از هر فعالیت دیگری با مشتری سر و کار دارد. بازاریابی را امروزه نه به معنای قدیم آن یعنی فروشندگی، معرفی و فروش بلکه به معنای امروزی یعنی تامین رضایت مشتری می شناسیم. بازاریابی علیرغم تصورات اکثر مردم فقط در تلاشهای کوتاه مدت برای فروش کالاهای نیمه ضروری و لوکس و تشریفاتی خلاصه نمی شود بلکه آن شامل مجموعه ای  از فعالیت های تولیدی، توزیعی و تجاری است که کالاها را سریعتر و ساده تر به دست مصرف کننده نهایی برساند.

به عبارتی دیگر “بازاریابی در تعریفی بسیار ساده و کوتاه مدیریت روابط سودمند با مشتری است.” یا در مفهومی کلی تر بازاریابی را می توان فرایندی مدیریتی اجتماعی تعریف کرد که به واسطه ان افراد، گروه ها و سازمان ها از طریق ایجاد و مبادله فایده با یکدیگر نیازها و خواسته های یکدیگر را تامین می کنند. بدین ترتیب در بازاریابی؛ شرکت ها در ازای کسب فایده ای از مشتری برای وی ایجاد فایده می کنند و همین امر باعث استحکام بیشتر روابط آنان می شود.

در رابطه با انواع بازاریابی می توان به موارد ذیل اشاره نمود؛

انواع بازاریابی

بازاریابی تبدیلی

در این نوع بازاریابی زمانی که برای کالا یا خدمات تقاضای منفی وجود دارد، یعنی مردم تمایلی برای خرید و استفاده از کالا و خدمات ندارند، حتی حاضرند با پرداخت هزینه از آن صرف نظر کنند. برای مثال یک فرد به دلیل ترس از دریا از سفرهای دریایی خودداری می کند. یا یک معلم برای رفتن به مناطق دور افتاده جهت تدریس امتناع می کند. به همین جهت واژه تبدیلی به کار رفته است تا از طریق این بازاریابی بتوان نگرش، ذهنیت، پیش زمینه ذهنی و کلا عقیده مصرف کننده را تغییر داد.

تکنیک هایی که در بازاریابی تبدیلی استفاده می شود شامل؛

  • کاهش قیمت
  • حجم بسیار زیاد تبلیغات برای تغییر ذهنیت
  • استفاده از طرح های تشویقی

انواع بازاریابی انگیزشی

بازاریابی انگیزشی

بازاریابی انگیزشی راه های جدید و قدرتمندی را برای متقاعد ساختن افراد برای خرید آشکار می سازد. از طرفی این روش به بودجه چندانی نیاز ندارد. این نوع بازاریابی زمانی که تقاضایی برای کالا وجود ندارد و مردم نسبت به محصول بی اعتنا هستند مورد استفاده قرار می گیرد.

به منظور اینکه بتوانیم از طریق بازاریابی انگیزشی برای افرادی که تقاضایی برای کالا و یا خدمات ندارند، انگیزه ایجاد کنیم می توانیم با مشخص کردن پنج عنصر احساسی واضح تر به این موضوع بپردازیم؛

  • ترس

اولین انگیزه احساسی است. فراموش نکنید یکی از مهم ترین تکنیک های فروش این است که شما به عنوان فروشنده به مشتری این حس را انتقال دهید در صورت نخریدن کالا و یا خدمات شما متضرر می شود! برای مثال مردم با ترسیدن از حشرات، حشره کش ها را می خرند! یا اینکه از ترس متضرر شدن، مشتری خدمات شرکت های بیمه می شوند!

  • احساس (عشق)

مردم به روابط احساسی (عشق) و رو درور بسیار علاقمند هستند. به خصوص در دنیای امروزی که کلا فناوری را جایگزین روابط رو در رو و احساسی نموده اند. بنابراین زمانی که در آگهی ها شما اشاره می کنید دندان های سفید داشته باشید و خاص باشید. یا به یک رستوران خاص بروید. یا با این لباس شما فوق العاده به نظر می رسید. همه این ها با ظرافت کامل در حال انتقال این امر است که شما به رویای احساسی خود دست می یابید.

  • محصولات رایگان

ذات انسان این است که بدون از دست دادن چیزی به چیزهای جدیدی که دوست دارد، دست یابد. بنابراین به عنوان یک بازاریابی شما می توانید به بهترین روش از این موضوع استفاده کنید و به صورتی هوشمندانه کالا یا خدمات رایگان خود را برای جلب توجه و رضایت مشتری به وی عرضه کنید. برای مثال در یک سالن زیبایی شما می توانید به مشتریان خود یک خدمت جدید رایگان هدیه دهید. شما با یک تیر دو نشان می زنید، هم باعث تاثیر گذاری مثبت به دلیل ارائه خدمات رایگان به مشتری هستید و هم شما مشتری را با دیگر خدمتی که ارائه می دهید آشنا می کنید.

  • کسب درآمد آسان

شما با این تکنیک می توانید نشان دهید محصول یا خدمت شما می تواند مشتری شما را در کسب درآمد یا پس انداز و صرفه جویی در پول یاری دهد. امروزه مردم به دنبال راه های آسان و سریع برای حل مشکلات و کسب درآمد خود هستند. پس نهایت استفاده را از این فرصت ببرید.

  • تحقق بخشیدن رویاها

به عنوان یک بازاریاب مهم ترین دغدغه شما بایستی این باشد که رویای مشتریان شما چیست؟ شما با درنظر گرفتن رویای مشتریان و استفاده از آن به عنوان یک عامل انگیزشی بسیار قوی می توانید احساسات مشتری خود را شعله ور ساخته و محصول یا خدمت خود را به وی عرضه کنید.

بازاریابی توسعه ای

بازاریابی توسعه ای

این نوع بازاریابی به منظور پاسخگویی به تقاضای پنهان مصرف کننده بالقوه، به کار گرفته می شود. مطمئنا شما با وجودی که خدمات بسیاری را ارائه می کنید باز هم نخواهید توانست همه جنبه های رضایت مشتری خود را فراهم نمایید. در بازار ما دو چیز را تحت عنوان مطلوب و موجود داریم. بسیاری اوقات تقاضاهای مردم به صورت پنهان باقی می ماند و خدمت یا محصولی که بتواند آن را عملی نماید حاصل نمی شود. برای مثال؛ خودرویی که نیاز به سوخت گیری نداشته باشد.

حال سوال پیش می آید که چگونه می توان این تقاضای پنهان را بیدار کرد؛

  • جنبه های اجتماعی

از طریق جامعه می توان تقاضای پنهان را بیدار کرد. برای مثال شرکت در خیریه ها برای یک کمپین مشخص با تمرکز بر اهمیت جنبه های اجتماعی

  • آرزو

زمانی که تقاضای پنهان مطرح می شود منظور همان آرزوها و خواسته هایی است که مردم دارند ولی محصول یا خدمتی نتوانسته به آنها در این زمینه ارائه شود. بنابراین تمرکز بر روی آمال و آرزوهای برای بیدار کردن تقاضای پنهان بسیار حائز اهمیت است.

بازاریابی مجدد

بازاریابی مجدد

زمانی بازاریابی مجدد صورت می گیرد که تقاضا برای محصول مورد نظر از پیش بینی های قبلی کمتر باشد. به همین دلیل ادامه روند فعلی باعث از دست رفتن تعداد مشتریان و تاثیرپذیری کسب و کار خواهد بود. به همین منظور شما نیازمند انجام کارهای ذیل هستید؛

  • دسته بندی مجدد مشتریان

ممکن است شما پیش از آغاز فعالیت های بازاریابی دسته بندی مشتریان را انجام داده باشید که با توجه به پیش فرض شما این دسته بندی صحیح نبوده است. بنابراین پس از نتیجه گیری نیاز دارید شما مجدد این دسته بندی را انجام دهید و بتوانید نتیجه مطلوب را حاصل نمایید

  • هدف گیری مجدد مخاطبان

پس از اینکه شما دسته بندی خود را اصلاح نمودید نیاز دارید بین دسته های مختلف مخاطب هدف خود را مجددا هدفگیری نمایید.

بازاریابی همزمان

بازاریابی همزمان

در بعضی از مواقع می توان مشاهده نمود عرضه و تقاضا با هم برابر نیستند. برای مثال تقاضا برای نوشیدنی های خنک در تابستان بسیار بیشتر از زمستان است. یا اینکه در تعطیلات مراکز تفریحی بسیار شلوغ تر از زمان های عادی است. به همین دلیل نیازمند استفاده از یکی از انواع بازاریابی به عنوان بازاریابی همزمان یا به عبارت دیگر تعدیلی هستیم.

نمونه هایی از راهکارهای بازایابی موفق همزمان

  • استفاده از تخفیف

زمانی که شما با کمبود تقاضا رو به رو می شود یکی از راهکارهایی که می توان مورد استفاده قرار گیرد استفاده از تخفیف است. برای مثال برای نوشیدنی های خنک در زمستان شما تخفیف در نظر بگیرید

  • ارائه پکیج های محصول

زمانی که شما برخی از محصولات را در فصل های مشخصی کمتر می فروشید آنها را با دیگر محصولات به صورت پکیج با قیمت مناسب ارائه دهید. برای مثال در فصل زمستان نوشیدنی خنک را با شکلات و یا تنقلات پر مصرف زمستانی ترکیب کنید.

بازاریابی محافظتی

بازاریابی محافظتی

از انواع بازاریابی می توان به بازاریابی محافظتی اشاره کرد.

بهترین حالتی که یک سازمان می تواند با آن مواجه شود حالتی است که عرضه با تقاضا در مدت زمان مشخص برابر باشد. در این زمان می توان از بازاریابی محافظتی یا ابقائی استفاده نمود. در حالت عاقلانه ترین کار حفظ وضعیت موجود است. اما نکته ای وجود دارد این است که شرایط همیشه یکسان نخواهد ماند. بخش بازاریابی باید تمام تلاش خود را داشته باشد تا همه تهدید ها و نقاط ضعف را شناسایی نماید و در رفع و بهبود آن کوشا باشد. حال یکسری فعالیت ها است که می توان تضمین کننده موفقیت باشد از جمله؛

  • قیمت گذاری مناسب

زمانی که شرایط بازار شما خوب است بهتری فرصت است تا با سیاست مناسب قیمت گذاری با توجه به حضور رقبا و امکان ورود رقبای جدید موفقیت ود را تضمین کنید

  • ایجاد انگیزه بیشتر در نیروهای فروش

نبض هر سازمان به جرات در بخش فروش آن قابل رویت است. زمانی که شما بخش فروش خود را قوی تر و با انگیزه تر نمایید، همان زمان است که شما می توانید شرایط فروش خود را حفظ کنید و بتوانید وضع بهتری در بازار داشته باشید

  • کنترل هزینه

یکی از مهم ترین چالش ها زمانی که شرایط مالی شما مناسب است، مدیریت مناسب هزینه ها می باشد. شاید شما بپرسید الان که شرایط خوب است! ولی پاسخ این است که پژوهش ها نشان می دهد زمانی که شرایط مالی مناسب است نباید از خرج اضافی زیاد پرهیز نمود و احساسی برخورد نکرد. با مدیریت صحیح و دقیق هزینه ها می توان شرایط را به خوبی کنترل کرد و موفقیت را تضمین نمود.

انواع بازاریابی

بازاریابی تضعیفی

زمانی که ما در برابر خدمات و یا محصولات تقاضایی بسیار بیشتر از عرضه داریم، نیازمند استفاده از انواع بازاریابی به عنوان بازاریابی تضعیفی هستیم. زمانی با چنین حالتی مواجه هستیم که عادی نیست یعنی یا با جنگی مواجه هستیم یا شرایط اقتصادی دچار بحران است. مواردی که می توان به عنوان راهکار ارائه کرد؛

  • طولانی تر کردن زمان تحویل محصول

یکی از راه هایی که در بازاریابی تضعیفی انجام می شود طولانی تر نمودن زمان تحویل محصول است. این مثال را می توان در تولید کنندگان داخلی خودرو زمانی که تقاضا برای محصولات بسیار زیاد است و قیمت آن در بازار آزاد بسیار بالا است مشاهده نمود. برای مثال موعد های تحویلی خودرو را با توجه به بازار دیرتر ارائه می دهند.

  • قطع موقت تبلیغات

تبلیغات خود یکی از عواملی است که ایجاد نیاز می کند. بنابراین در چنین وضعیتی می توان با قطع تبلیغات تقاضا را کاهش داد

انواع بازاریابی

بازاریابی مقابله ای

یکی از انواع بازاریابی، بازاریابی مقابله ای می باشد. در این بازاریابی، سعی بر این است که کلا ما با بازاریابی و فروش یک محصول یا خدمت مقابله کنیم. برای مثال مقابله با مصرف مواد مخدر، الکل، دخانیات و غیره. برای انجام این کارها می توان با تبلیغات و نشان دادن عوارض آن در رسانه ها، جمع ها و رویداد های اجتماعی به مقابله با آنها پرداخت.

نویسنده: دکتر پدرام بهیار

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *