بازاریابی و فرآیند تحقیقات
بازاریابی و فرآیند تحقیقات بازار فرآیندی است که می تواند تعیین کند بازار هدف، رقبا، بازخورد مشتریان شرکت در مورد محصولات یا خدمات چیست. تحقیقات بازار یکی از ابزارهای کلیدی است که به شرکت ها کمک می کند نیازهای مشتریان را بفهمند و با توجه به آنها محصولات و خدمات خود را توسعه دهند.
اگر بخواهیم تحقیقات بازاریابی را شرح دهیم؛ تحقیقات بازاریابی فرآیندی
- علمی،
- تجربی،
- برنامه ریزی شده و
منسجم که بتواند اطلاعات دقیق را در زمان مناسب در اختیار مدیر بازاریابی قرار دهد.
چرا به تحقیقات بازار نیازمند هستیم؟
مهمترین وظیفه هر مدیر تصمیم گیری صحیح است. یک تصمیم گیری صحیح نیازمند اطلاعات دقیق و به موقع است. در همین راستا اتخاذ تصمیمات صحیح بازاریابی به اطلاعاتی بستگی دارد که در دسترس مدیر بازاریابی قرار می گیرد.
- اولین وظیفه تحقیقات بازاریابی ارائه اطلاعات برای تصمیم گیری است.
- هدف از اطلاعاتی که برای تصمیم گیری جمع آوری می شود کاهش خطای تصمیم گیری و بهبود فرآیند آن است.
هر شرکت در کاربرد تحقیقات بازاریابی روش هایی دارد.
- برخی از آنها مستمر پیگیر تحقیقات بازاریابی می شوند.
- برخی دیگر تنها در صورت ایجاد مسئله.
ممکن است استراتژی شرکت برای جمع آوری اطلاعات در زمینه تحقیقات بازاریابی تهیه پرسشنامه های مختلف در مورد محصولات موجود باشد، یا صرفا دستیابی به اطلاعات مصرف کنندگان از جمله اینکه میزان مصرف آنها چه مقدار است؟
اکنون بگذارید فرآیند تحقیقات بازاریابی را شرح دهیم
1) تعریف مسئله
یکی از مهم ترین فعالیت های پژوهشگر بازاریابی تعریف مسئله مورد نظر است. وقتی مسئله ای درست تعریف می شود، تحقیق نیز برای فراهم آوردن اطلاعات مناسب مطرح می شود.
تعریف درست و صحیح مسئله خودش نیمی از راه حل است!
2) تدوین طرح تحقیق
طرح تحقیق و منابع اطلاعاتی با هم ارتباط تنگاتنگی داشته، به میزان شناخت ما از مسئله بستگی دارد. اگر میزان شناخت ما از پدیده مورد نظر کم باشد تحقیق اکتشافی و در صورت شناخت دقیق پژوهش جنبه توصیفی یا علی خواهد داشت.
3) تعیین روش گردآوری اطلاعات
در بیشتر موارد اطلاعاتی که شرکت برای حل مسئله نیاز دارد به صورت اطلاعات دست دوم یا ثانویه (اطلاعات موجود شرکت، گزارش های سازمانی، سفارشات، گردش مالی، آمار های منتشر شده،…) است. و برخی موراد نیز اطلاعات اولیه (مشاهده، پرسشنامه) مورد نیاز است.
- طراحی فرم های گردآوری اطلاعات. زمانی که روش گردآوری اطلاعات مشخص شد، باید درباره نوع مشاهده یا پرسشنامه ای که نیازهای پروژه را بهتر برآورده سازد تصمیم گیری شود.
- نمونه گیری. در این مرحله پژوهشگر باید تصمیم بگیرد که به چه گروهی برای مصاحبه مراجعه و برای چه کسی پرسشنامه ارسال کند. در نمونه گیری باید به سه چیز از جمله؛ چارچوب نمونه گیری (نواحی جغرافیایی، افراد، نهاد ها) مثال غذای بچه، انتخاب نمونه (تصادفی، غیر تصادفی)، اندازه نمونه دقت کرد.
- گردآوری اطلاعات. این مرحله مستلزم بررسی های میدانی است. روش های بررسی میدانی عمدتا از طریق روش گرد آوری اطلاعات، نوع اطلاعات و روش نمونه گیری مشخص می شود.
4) پردازش داده ها
در این مرحله برای اطمینان از به هم پیوسته بودن فرم های گردآوری اطلاعات و اجرای درست دستورها و آموزش ها، فرم ها باید به دقت تصحیح و تنظیم شوند.
- تجزیه و تحلیل و تفسیر اطلاعات. پژوهشگران گاهی با انبوهی از داده ها رو به رو می شوند، اما این داده زمانی سودمند خواهد بود که همه یافته ها تجزیه و تحلیل شده، نتایج به دست آمده در ارتباط با مسئله مورد نظر تفسیر شود.
5) تهیه گزارش تحقیق
نتایج تحقیق معمولا به صورت گزارش کتبی یا شفاهی به میران ابلاغ می شود.
در انتها بایستی بیان نمود یک تحقیقات بازاریابی دقیق و مناسب بایستی بتواند به سوالات ذیل پاسخ دهد:
الف) چه افرادی خریدار محصولات ما هستند؟
ب) آیا بازار محصول رو به کاهش/افزایش است؟
ج) رقیبان ما چه کسانی هستند؟
د) آیا برای محصول ما بازار خارجی وجود دارد؟
ر)معیارهای عملکرد چیست؟ (سهم بازار ما چقدر است؟/آیا مشتریان از محصول ما راضی هستند؟)
نویسنده: دکتر پدرام بهیار – تیم بلوباکس
3 Comments